Tilberedning
Anden vaskes og renses. Løg skrælles, hakkes og ristes gyldne i andefedt. Kernehuset fjernes fra æblerne og de skæres i både. Æblebåde og svesker ristes sammen med løgene, og fyldet krydres med timian, salt og peber. Herefter kommes fyldet i anden. Anden steges i en forvarmet ovn på 250 grader i 20 min., indtil den begynder at blive gylden. Herefter langtidssteges den på 180 grader i 2 – 2½ time. Når anden er færdig sættes den til hvile på køkkenbordet. Saften og fedtet fra anden samles i en skål og gemmes til saucen. Skålen sættes på køl – sådan at fedtet lægger sig øverst.
Sauce
Andefedt kommes i en gryde og mel piskes i under opvarmning. Portvin hældes på sammen med andefond. Det hele koges ind til saucekonsistens, sigtes og smages til med salt og peber.
Garniture
Løg og hvidløg skrælles og hakkes. Rødkål skæres i 4 og snittes i fine strimler. Det hele sauteres i andefedt. Æblerne skæres i tern og tilsættes sammen med bouquet garni. Rødvin og rødvinseddike hældes over og ribsgelé tilsættes. Det hele dækkes med vand og krydres med salt, peber, laurbærblade og enebær. Rødkålen koges under låg, indtil den er mør.
Anretning
Fyldet tages ud af anden. Anden lægges på et fad sammen med fyldet og bryst og lår skæres i 3 lige store stykker. Rødkål serveres i en skål for sig og saucen serveres i en saucekande.
Tip!
Kan serveres med hvide og brune kartofler. Man kan bruge gås i stedet for and.
Kirsebærsyltetøj kan bruges istedet for ribsgéle og har en mere fyldig smag.
Ingredienser (6 personer)
1 dansk eller fransk landand (2½– 3 kg)
Fyld:
2 løg
2 spsk. andefedt
300 g svesker
5 madæbler
1 bdt. timian
Salt og peber
Sauce
4 spsk. andefedt (fra anden)
150 g mel
¼ l andefond (evt. fra anden eller køb vores Andefond fra Samaran).
10-20 cl rød portvin
Salt og peber
Garniture
2 løg
4 fed hvidløg
1 rødkålshoved
2 æbler
1 bouquet garni
10 cl rødvinseddike
¼ l rødvin
2 spsk. ribsgelé eller kirsebærsyltetøj
Salt og peber
Laurbærblade
Enebær
Del dette
Del dette
Fast levering onsdag og fredag
Til Påske og Jul
Fri fragt på ordrer over 1.250,-